2011. március 2., szerda

EU Szabvány játszóterek

2008 végéig az összes játszótérnek meg kell felelnie az EU szabványnak. Az alábbiakban arról lesz szó, mit is értünk EU szabvány játszóterek alatt. Ezeknek az újításoknak elsősorban az a céljuk, hogy a gyerek ne kerüljön veszélyes helyzetekbe, ill. a játék alatt tudja kontrollálni saját mozgását.

A szocializmus idején épült lakótelepekkel járt együtt az oda tartozó játszóterek kiépítése. Azonban a 80-as években a játszóterek építése abbamaradt,  így ezek a területek az akkori állapotokat tükrözik. Ezt a helyzetet viszont nem lehetett tovább fenntartani, mert ezek a játszóterek már szemmel láthatóan is veszélyesek voltak; így érthető is a szabványnak való megfelelés, a gyerekek biztonságának érdekében. 

 A cél az, hogy a játékeszközök biztonságosak legyenek, és ezeket az eszközöket folyamatosan ellenőrizzék. Ilyen biztonsági intézkedések pl. a következők: a csúszda alsó szakaszán lennie kell egy lassító szakasznak, hogy a gyerek biztonságosan érkezzen, továbbá csak két ülés helyezhető el az állványokon, hogy megfelelő távolság legyen köztük, valamint könnyen elérje az üléseket.

Ezek az újítások hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerek biztonságban legyen játék közben, és a szülő is biztonságban tudja a gyereket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése