2011. március 2., szerda

Játszóterek

Minden kisgyermekes család törzshelye a közeli játszótér. Játszótereket még a legkisebb településeken is találhatunk, a nagyvárosokban pedig kedvünkre válogathatunk a különféle felszereltségű és különböző környezetben elhelyezkedő "gyermeklegeltetők" közül. Sokan télen is látogatják ezeket a területeket, de főként jó idő esetén, valamint nyáron telnek meg a város játszóterei sikongató gyerekekkel.

A magyar családok többsége panellakásban, vagy társasházban lakik, ahol nincs udvar, így kénytelen elmenni otthonról, hogy a gyerek néhány órát el tudjon tölteni a szabad levegőn.  A gyerek egészséges életviteléhez hozzátartozik, hogy sok időt töltsön - akár játék közben - a szabadban. A kisgyerekek ezen igényeit a játszóterek rendszeres látogatásával elégítik ki a gondos szülők. A gyereket itt ne hagyjuk felügyelet nélkül, hiszen általában többen vannak, sok gyerek használja az eszközöket, és sokszor a szülő felügyelete mellett is megtörténhet a baj. 

Játszóterek több típusát is megtalálhatjuk. A legnépszerűbbek a közterületi játszóterek, de vannak intézményi játszóterek, pl. egy iskola, vagy egy óvoda játszótere, ill. léteznek magán jellegű játszóterek. A közterületi játszóterek lehetnek fedettek, vagy nyitottak, esetleg meghatározott nyitvatartási időben lehet csak látogatni őket. A fedett és nyitvatartási idővel rendelkező játékházakhoz általában felügyelő is tartozik, akire rábízhatjuk gyermekünket; ezek javarészt gyermekmegőrző funkciót is ellátnak. A magánjellegű játszóterek pedig általában egy társasház tulajdonában van, vagy egy bizonyos lakópark gyerekei használják.

A játszótér típusától független tényező mindenképpen az, hogy az adott játszótér megfeleljen az EU szabványnak, aminek velejárója, hogy a a játékok biztonságosak legyenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése